Sekrety kuchni polskiej, innymi słowy co nas wyróżnia na tle kuchni innych narodowości

Kuchnia krajowa uformowała się na powierzchni wieków pod wpływem różnych narodowości. W rezultacie powstała kompozycja, jaka zachwyca smakiem, wonnością, jest grzejąca oraz sycąca. Jakie dania kuchni krajowej wyróżniają nas na tle innych krajów?

Co wpłynęło na formę kuchni krajowej?
Polska przez wieki stanowiła autentyczną mieszaninę kulturową. Obecne były w niej w związku z tym przeróżne obyczaje, składniki i smaki. Krajowa kuchnia zawiera w związku z tym elementy tradycji żydowskiej, litewskiej, ukraińskiej, tatarsko – tureckiej, a nawet teutońskiej. Co istotne, poniekąd każdy region kraju może pochwalić się swoimi specjałami. Co innego spożyjemy w dawnej Galicji, czym innym słynie ziemia podlaska, co innego zaserwują nam wówczas, kiedy pojawimy się na Śląsku. Wskazać wolno również te dania, które typowe są dla całej kuchni polskiej.

Bez czego rodacy nie wyobrażają sobie własnej diety?
Bazę stanowi oczywiście chleb. Wielu z nas nie potrafi z niego zrezygnować. W lokalnej kuchni na dobre zagościły rośliny strączkowe, kiszona kapusta oraz ogórki, ziemniaki, kasze, przeróżne gatunki mięs.
Jakie są schematyczne polskie dania?
Tym, co wyróżnia nas na tle wielu innych nacji jest w głównej mierze to, iż najistotniejszym oraz najbardziej napełniającym pokarmem w ciągu dnia jest dla nas obiad. Tradycyjnie musi składać się z dwóch potraw: zupy i drugiego dania. Dania, które zjeść wolno w Polsce to naturalnie:
•    pierogi z różnorodnymi farszami;
•    bigos;
•    gołąbki;
•    kotlet schabowy;
•    fasolka po bretońsku.
Ubóstwiamy pyzy, kopytka i knedle, których bazą są bezsprzecznie ziemniaki. Ochoczo przyrządzamy z nich też placki ziemniaczane.
Kuchnia krajowa ma ściśle mówiąc wiele do zaoferowania. Cenią ją nie tylko Polacy. Też przybywający do nas turyści uwydatniają, że jest wyśmienita oraz sycąca.