Smaczna włoska restauracja – klasyczne menu
Włoskie restauracje to w większości polskich miast najbardziej popularny typ gastronomii. Lubimy jedzenie włoskie gdyż jest pyszne, sycące oraz ceszy oko. Z całą pewnością najczęściej decydujemy się na włoskie makarony. Mocniej wrażliwi próbują mniej znane potrawy takie jak risotto, lasagne i desery włoskie.
Rozglądając się za dobrą restauracją włoską należy przyjrzeć się kilku cechom: czy restauracja korzysta z włoskich produktów, czy w menu można znaleźć również nie tak znane dania, czy lista win, zawiera klasyczne włoskie wina. Włoska kuchnia to duża różnorodność oraz jedzenie z wielu zakątków Włoch. W mistrzowskiej restauracji znajdziemy naturalny klimat Włoch.
Włoska kuchnia jest prosta, ale to nie znaczy, że że nie jest pyszna Z czystym sumieniem można uznać, że jest to jedna z najsmaczniejszych kuchni europejskich .
Dobre wino włoskie
Żadna szanująca się knajpka włoska, która ubiega się do bycia ekskluzywnym punktem na kulinarnej mapie regionu, nie może zapominać trunków. Obiad w klimacie włoskim koniecznie powinien obejmować też trunek. Odrobina czerwonego wina to przy włoskim posiłku typowa praktyka. menu restauracji Najbardziej typowe wina włoskie to montepulciano d’abruzzo z Abruzji, lombardyjskie franciacorta i noto z Sycylii. Restauracja włoska – o ile naprawdę chce być rozpoznawana jako klasycznie włoska, powinna mieć różnorodną kartę win.
Regionalna kuchnia włoska
Chcąc poznać indywidualność kuchni włoskiej bez wątpienia trzeba wybrać się do restauracji, która potrafi podać nie jedynie placek pizzowy i makarony.
Zobacz film