Kawa – skąd jest i kiedy zaczęto ją pić?
Historia kawy zaczyna się pewnie w Etiopii, gdzie już w I tysiącleciu przed erą, tamtejsi tubylcy znali i używali owoce kawowca. Mimo to wówczas nie jedzono jeszcze kawy w takiej postaci, jaką znamy dziś, inaczej pijąc i delektując się jej aromatem. Tamtejsi ludzie pichcili owoce kawowca oraz wzburzali je z solą i masłem, a samych owoców nie pielęgnowano umyślnie w konkretnych celach, tylko zbierano z jej oczywistego punktu powstawania. Sporo stuleci w następnej kolejności, najprawdopodobniej w XIV wieku arabscy kupcy przywieźli ziarna kawowca do Jemenu, w jakim miejscu pozostała opracowana pierwsza metoda umożliwiająca preparowanie nasion w taki sposób, by można było uzyskać z nich napój w postaci kawy. Od tego czasu mądrość o kawie rozpoczęła rozpowszechniać się w globie, a w związku z tym jej ziarna wędrowały powoli zaczynając od Bliskiego Wschodu, następnie dostając się do Europy, a również Ameryki. Kawa stawała się w takim razie coraz bardziej należytym trunkiem, zyskując coraz to bardziej na popularności i przechodząc różnorodne modyfikacje, by zdobyć przeróżne postacie i smaki, jakie znamy dziś. Dziś większość spożywanych produktów jest dla nas bardzo łatwo dostępna, przez co wydaje się, iż ich przygotowanie, czy wyprodukowanie nie wymaga dużego trudu. jak wybierać kawę Kiedy coś się kończy, od razu udajemy się do punktu sprzedaży, gdzie z całą pewnością nie zabraknie tego, co potrzebujemy, a jeżeli nawet, to są to niezmiernie sporadyczne przypadki. Toteż też tak pożądana przez nas kawa, bez jakiej istnienia praktycznie nie wyobrażamy sobie życia, pożąda nadzwyczajnej troski w czasie procesu jej uprawiania, a również odpowiedniego przetwarzania i przygotowywania.
Zobacz film